مشاوره نوجوان
نوجوان و هویت
مشاوره نوجوان در صدد کمک به نوجوان در مهمترین دوره زندگیش می باشد. گسترده ترین تغییراتی که یک انسان تجربه می کند در دوران نوجوانی صورت میگیرد که همین نکته باعث بحران های هویت نوجوانی ، ناسازگازی و مشکلات فراوان دیگری می شود که نیاز به بررسی و رسیدگی از طریق مشاوره نوجوان دارد. نوجوانی دوره مهمی در زندگی هر شخص است. در این دوره او به دنبال یافتن هویت و کشف تواناییها و علایق خویش است. ممکن است در این دوره 12 تا 18 سالگی، تجربیاتی داشته یا حوادثی را تجربه کند که روی عملکرد او تأثیر داشته باشد .یک روانشناس نوجوان ضمن همدلی با نوجوان، به او کمک میکند دلایل آشفتگیهایش را متوجه شود و راههای مختلف کنار آمدن با مسائل را یاد بگیرد تا در آینده از آنها استفاده کند.
نوجوان کیست؟
نوجوانی مرحلهی گذر از کودکی به بزرگسالی است که بین ۱۲ تا ۱۸ سال رخ میدهد. اما تغییرات فیزیکی و روانشناختی که در نوجوانی اتفاق میافتد اغلب زودتر آغاز میشوند،حدود سنین ۹ تا ۱۲ سال.نوجوان ممکن است در این دوره همزمان هم سردرگم شود هم مسائل زیادی را کشف کند. این دورهی گذار سوالات زیادی را دربارهی استقلال و هویت بر میانگیزد، به عنوان یک نوجوان که میخواهد «خود» بودن را تجربه کند، احتمالاً با انتخابات سختی دربارهی تحصیلات، روابط دوستی، جنسیت، هویت جنسی، مواد مخدر و الکل روبهرو میشود.بیشتر نوجوانان تا اندازهای دیدگاه خودمحورانهای به زندگی دارند، حالتی که با افزایش سن کمتر میشود. آنها معمولاً فقط روی خودشان تمرکز میکنند و باور دارند از دوست صمیمی گرفته تا دورترین آدم زندگیشان، هم همین طور هستند.
آنها با احساساتی مثل مورد قضاوت واقع شدن و عدم امنیت دست و پنجه نرم میکنند.روابطشان با اعضای خانواده یک قدم عقب میرود و جای خود را به روابط با همسالان، علایق رمانتیک و ظاهر میدهد و این مسائل را بسیار مهم میدانند.این دورهی گذار میتواند به طور طبیعی باعث اضطراب نسبت به رشد فیزیکی، تحول روابطشان با دیگران و یافتن جایگاه خود در دنیایی بزرگتر شود. اضطراب خفیف و چالشهای دیگر طبیعیاند، اما وضعیتهای جدی سلامت روان هم در دورهی نوجوانی نمایان میشوند. تشخیص به موقع یک اختلال میتواند به درمان کمک کند.
مشکلات دوران نوجوانی
نوجوانان دستخوش تغییرات شگرفی می شوند. آنها علاوه بر تغییرات بیولوژیکی دوران بلوغ، تغییرات شناختی را تجربه می کنند که به آنها اجازه می دهد انتزاعی تر فکر کنند. آنها به طور فزاینده ای بر دوستان متمرکز می شوند. و از آنجایی که آنها به دنبال استقلال بیشتر هستند، اغلب با والدین درگیر می شوند.بیشتر آنها دوران نوجوانی را با مشکلات کمی پشت سر می گذارند، هویت خود را تثبیت می کنند و برای بزرگسالی آماده می شوند. با این حال، برخی مشکلاتی را تجربه می کنند که می تواند منجر به ترک تحصیل، مصرف مواد مخدر یا ارتکاب جرم شود.بعضی از مشکلاتی که نوجوان در دنیای امروز با آن مواجه است عبارتند از: عزت نفس، تصویر بدن، استرس، قلدری، افسردگی، اعتیاد به فضای مجازی و ….
چگونه با نوجوان خود برخورد کنیم؟
نوجوانان ممکن است در مورد اینکه با چه کسی معاشرت میکنند، چه کار میکردند، کجا بودند دروغ بگویند در بعضی مواقع آن ها تلاش زیادی می کنند تا واقعیت را از شما مخفی کنند.بهبود مشکلات نوجوانان با والدین در سال های اولیه نوجوانی شروع می شود. نوجوانانی که دلیل قوانین را در خانواده خود می فهمند، کمتر احتمال دارد که آن ها را زیر پا بگذارند. والدینی که روشی مقتدرانه و نه اقتدار گرایانه در خانه دارند، خانواده ای ایجاد می کنند که در آن نوجوانان از گفتن حقیقت نترسند، حتی زمانی که حقیقت ناراحت کننده است. آن ها متوجه می شوند که رفتارهای ناخواسته نتایجی به همراه دارد. آن ها بر اساس منطق تصمیم می گیرند و به جای تنبیه و سرزنش با شما صحبت خواهد کرد.آن ها ممکن است اعتراف کنند که دروغ گفته اند، به خصوص اگر احساس می کنند که شما با عشق و درک به آن ها گوش می دهید، می شنوید و پاسخ می دهید.قدرت «گوش دادن»، هنوز هم نادیده گرفته میشود. اغلب پدر و مادرها سعی در هدایت و حل کردن مشکلات نوجوان دارند. گوش سپردن به حرفهایشان میتواند رابطهتان را قویتر کند.پرسیدن سوالات مستقیم و کنجکاوانه باعث میشود نوجوان حس کند مورد قضاوت واقع شده، بنابراین برای درمیان گذاشتن مسائل با شما دچار شک و تردید میشود و صادقانه همهی حرفهایش را نمیزند. با دقت و توجه گوش کردن، نشان دهندهی اشتیاق، حمایت و تایید شماست.
در مشاوره نوجوان به چه مواردی پرداخته میشود؟
یکی از مهم ترین سنین انسان سن نوجوانی محسوب می باشد. گسترده ترین تغییراتی که یک انسان تجربه می کند در دوران نوجوانی صورت می گیرد که همین نکته باعث بحران های هویت نوجوانی ، ناسازگازی و مشکلات فراوان دیگری می شود که نیاز به بررسی و رسیدگی از طریق مشاوره نوجوان دارد.برای داشتن یک نوجوان سالم ، مشاوره نوجوان بهترین گزینه است.مواردی که روانشناسی نوجوانان، در جلسات مشاوره به آن میپردازد، شامل موارد زیر میشود:
- بررسی تأثیر طلاق یا جدایی والدین بر نوجوان
- بررسی اختلالات روانی حاصل از تجربه سوگ
- گفتوگویی امن درباره تجربه سوء استفاده جنسی یا عاطفی
- بررسی علائم اختلال بیش فعالی یا نقص توجه
- کاهش علائم افسردگی ، اضطراب ، وسواس و…
- کنترل احساساتی مثل خشم، استرس، نگرانی و غم و اندوه
- بررسی مسائل نوجوانان توانیاب یا دارای ویژگیهای خاص
- بررسی عملکرد تحصیلی نوجوان در مدرسه
- کمک به ترک اعتیاد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی
آیا فرزندم به مشاوره نوجوان نیاز دارد؟
مشاوره نوجوان به نوجوانان کمک می کند تا نگرانی هایی را که ممکن است در رشد اجتماعی، عاطفی یا شناختی آن ها تاثیر بگذارد، کشف کنند. روند درمان به آن ها این فرصت را می دهد تا احساسات دشوار یا گیجی خود را در یک محیط امن با مرزهای مشخص ابراز کنند.مشاوره نوجوانان معمولا روی مسائلی تمرکز دارد که در دورههای رشد بیشتر خودشان را نشان میدهند. خیلی از روانشناسان مشکلاتی مانند مسائل عاطفی یا اجتماعی، آسیبهای بیولوژیکی، نقصهای شناختی و استرس ناشی از تغییرات دوره نوجوانی را تشخیص داده و درمان میکنند. اهمیت مراجعه به مشاوره نوجوان از این جهت است که در دوره نوجوانی تغییرات زیادی چه از نظر جسمی و چه از نظر روحی رخ میدهد. همین تغییرات و فشاری که به نوجوان وارد میکنند باعث میشوند که نوجوان رفتارها و واکنشهای غیرعادی داشته باشد.
ویژگی های یک مشاور نوجوان خوب چیست؟
با توجه به شرایط سنی نوجوان، بهترین مشاور کسی است که محیطی امن و حمایتی ایجاد کند تا نوجوان به راحتی ارتباط برقرار کرده و صحبت کند. دیگر ویژگیهای یک روانشناس خوب عبارتند از:
- همدل، با حوصله و صبور باشد.
- تجربه بالا و تحصیلات مرتبط با حوزه کودک و نوجوان داشته باشد.
- معتمد و با ثبات باشد تا فرزند شما با او به راحتی ارتباط برقرار کند.
- دنیای نوجوان را بشناسد و با نسل جدید نوجوان و علایقشان ارتباط برقرار کند.
- حفظ فاصله عاطفی در روانشناس نوجوان بسیار مهم است و او از نظر احساسی نباید در نوجوان وابستگی ایجاد کند.
- محیطی تعاملی با والدین، نوجوان و معلمان مدرسه ایجاد کند تا فرزند شما در هر جا از تمرینهای مهارتی خود دور نباشد.
- از هرگونه امر و نهی و قضاوتی دور باشد.
- بتواند رابطه نوجوان با والدین را تقویت کند.
مشاوران نوجوان کلینیک نیک مایند
انتخاب درمانگر یکی از مهمترین و البته پرچالشترین انتخابها برای افراد است.حساسیت استفاده از خدمات روانشناسی همیشه بالاست.اما این حساسیت در حوزه روانشناسی نوجوان بالاتر است، چرا که این گروه سنی در دوران شکل گیری هویت خویش هستند. اگر نوجوان شما مشکلی با حضور در دفتر مشاوره دارد، میتوانید از خدمات روانشناسی آنلاین نوجوان استفاده کنید.نیک مایند با بیش از 30 مشاور برتر در زمینههای متفاوت روانشناسی و روانپزشکی، خدمات تخصصی مشاوره نوجوان نیز ارائه میکند. درمانگر نوجوان خود را از میان درمانگرانی انتخاب کنید که نسبت به تخصص آنها آگاهی کافی دارید و در این مسیر عجله نکنید.کلینیک مشاوره و روانشناسی نیک مایند با دارا بودن بهترین درمانگران در حوزههای گوناگون روان درمانی و مشاوره نوجوان آماده ارائه خدمات به شماست. میتوانید از بخش مشاوران، رزومه کاری و تحصیلی درمانگران نوجوان را بررسی کرده و برای رزرو وقت مشاوره اقدام کنید.
سوالات متداول
درباره کلینیک روانشناسی نیک دانش
کلینیک روانشناسی و روانپزشکی نیک مایند با استفاده از رویکرد علمی و روشهای درمانی مؤثر در همهی زمینههای سلامت روان درصدد کمک و حل مشکلات مراجعین عزیز به صورت حضوری و آنلاین است. ما با بهرهگیری از درمانگران مجرب، سالهاست مشغول به فعالیت تخصصی در حوزه روان درمانگری هستیم. درمانگران نیک مایند زیر نظر جمعی از استادان به نام در حوزههای مختلف تخصصی گزینش و انتخاب میشوند و سلامت روان، تخصص و تجربه، توانایی تشخیص و کیفیت ارائه مشاوره شان سنجیده میشود. بعد از قبول شدن در مصاحبه به عنوان درمانگر کلینیک نیک مایند مشغول به فعالیت میشوند و باز هم نظارت بر نتایج و کیفیت جلسات توسط ما ادامه دارد تا بهترین خدمات به مراجعان ارائه گردد. فراموش نکنید داشتن سلامت روان حق شماست، ما در طی کردن مسیر سلامت روان همراه شما هستیم.
حال خوب هدیه کوچک ما به شما🍃
دریافت نوبت از نیک مایند کلینیک
همراه گرامی با سلام🍃
✅در ابتدا به شما تبریک میگوئیم که با توجه به تمام درگیری ها و مشکلات مختلفی که این روزها گریبان گیرمان هست مسیر زندگی شاد و سلامت روان را انتخاب کرده اید.
🌱
✅همچنین از شما سپاس گزاریم که کلینیک نیک مایند را مفتخر به همراهی تان در این مسیر ارزشمند کرده اید. نیک مایند دغدغه سلامت روان شما را دارد و دلیل تمام فعالیت های این مجموعه در راستای ارتقای سلامت روان، پیشگیری از اختلالات روانی و درمان آن هاست. از این رو، تلاش کرده ایم از باتجربه ترین و متخصص ترین همکاران روان درمان گر و روان پزشک که از رویکردهای علمی و تأیید شده جهانی بهره میگیرند، استفاده کنیم تا تجربه ی مشاوره و روان درمانی حرفه ای و موفق را برای هم وطنان داخل و خارج از ایران فراهم کنیم.
🌱
✅از زمان تکمیل این فرم شما عضوی از خانواده نیک مایند هستید و ما در کنار شما خواهیم بود.این اطمینان را به شما می دهیم که پاسخ های شما نزد ما در امانت کامل خواهد بود.
🌱
✅ بهتر است این فرم توسط خود مراجع تکمیل شود اما اگر احیانا مجبور هستید این فرم را برای شخص دیگری تکمیل کنید به همکاران پشتیبان ما بگویید این فرم توسط چه کسی و با چه نسبتی با مراجع کننده تکمیل شده است.
🌱
✅و در آخر هر گونه سوال و مشکلی در زمینه این فرایند داشتید با همکاران پذیرش در میان بگذارید.
با سپاس فراوان🍃
فیلد های "*" اجباری هستند
سلام خسته نباشید.
من یه دختر ۱۵ ساله هستم و اصلا از ظاهرم راضی نیستم.به طوری که همش خودمو با بقیه مقایسه میکنم و از هیکلم هم خوشم نمیاد.
همیشه به این موضوع فکر میکنم و بعضی وقتا دلم نمیخواد برم پیش بقیه.
خیلی از وقتا هم به دلیل این موضوع شدیدا گریه میکنم.
سلام دوست عزیز؛ خود زشت پنداری Body dysmorphic disorder در واقع مشکلی هست در دختران هم سن شما بیشتر شایع هست. فرد مدام به نواقص ظاهری خودش فکر میکنه و نمیتونه فکر کردن در مورد نواقص ظاهری خودشو متوقف کنه؛ نواقصی که بعضا خیلی جزئیه و دیگران حتی متوجه آن نمیشن ولی در نظر فرد خیلی مهم و آزار دهنده اس. توصیه میکنم به روانشناسی با رویکرد شناختی،رفتاری (CBT) مراجعه کنید. در این رویکرد، روانشناس تلاش میکنه با همراهی خودتون تفکر، رفتار و باورهاتون رو ارزیابی کنه تا متوجه بشین چرا اینطور فکر میکنید و چطور این افکار، روی رفتار شما اثر میزاره . و کمک میکنه افکار منفی رو کنار بزارین و ارزیابی مثبتتری در مورد خودتون داشته باشین. و روشهایی رو یاد میگیرید تا وسواسهای ذهنی مثل چک کردن خودتون در آینه رو کمتر و کمتر کنید و…
سلام،من ۱۶ سالمه،مشکلم اینه که هیچ دوستی ندارم که رفت و آمد داشته باشیم،اکثرا تمایلی با برقراری ارتباط با من رو ندارن و دوست ندارند با من حرف بزنن،اونا فکر میکنن که من فردی بی عرضه و نچسب هستم،راستش یکمی خجالتی ام در واقع موقع صحبت کردن لپام گل میندازه و عرق میکنم.خود جوش هستم و زود هم ناراحت میشم یه جورایی بد دلم.خلاصه تو مدرسه خیلی تنهام تو سرویس رفت و آمدم هم همینطور،نمیتونم از حق خودم دفاع کنم و میشه گفت اشکم دم مشکمه
از بعضی راه ها هم استفاده کردم اما فایده نداشت
سلام دوست عزیز؛ توصیه میکنم به روانشناس فردی مراجعه کنید. ولی اگه امکانش رو ندارید رو مهارتهای فردی تون کار کنید. از طریق مطالعه و یا شرکت در کارگاههای آموزشی مهارتهای زندگی مثل ارتباط موثر، همدلی و جرات ورزی و مدیریت هیجانات و… رو بیاموزید و تمرین کنید.
ممنون از مطلبتون اطلاعات خوبی بهم داد
خوشحالیم که مطالب براتون مفید بود.ممنون از همراهیتون