حفظ سلامت روان در مهاجرین چگونه امکان پذیر است؟ در مسیر مهاجرت کمک گرفتن از روانشناس مهاجرت ضروری است. یکی از دشوارترین تجربیات زندگی برخی از افراد، مهاجرت است. مهاجرت که توأم با تلخی و شیرینی است، یعنی جدا شدن از جایی که میشناسیم و به آن تعلق داریم. افراد با هدف ساختن زندگی بهتر و رفاه، جایی که خاطرات و آرزوهایشان در آن شکل گرفته را رها میکنند و به مکانی دیگر میروند. اشخاصی که تصمیم خود را عملی میکنند و پس از تلاش بسیار به سوی مقصدی جدید میروند، وارد دنیایی ناشناخته میشوند.
با مهاجرت به کشوری دیگر، یک تغییر اساسی در زندگی آنها رخ میدهد. پس از طی پروسه مهاجرت توسط آنها، تأثیرات مختلفی بر روحیهشان گذاشته میشود. دلیل این تأثیرپذیری، این است که افراد با بحرانهایی مواجه میشوند اعم از: اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی. این تأثیرها، حتی در هنگام سفر به کشورهایی با فرهنگهای مشابه نیز روی افراد گذاشته میشود. آنها به احتمال زیاد، در ابتدا فکر میکنند چگونه باید سلامت روان را پس از مهاجرت حفظ کرد تا بتوان زندگی بهتر و شادتری داشت. راههایی که در ادامه بیان میکنیم، به شما و هر فرد مهاجر دیگری کمک میکنند تا بتوانید بهتر از پس مشکلات سلامت روان بعد از مهاجرت کنار بیایید.
چرا و چگونه افراد مهاجرت میکنند؟
افراد به دلایل مختلفی، اقدام به مهاجرت میکنند. شیوه مهاجرت، یا از طریق قانونی است و یا به شکل پناهندگی.
با اینکه هر دو شیوه مهاجرت باعث بروز دشواریهایی در زندگی افراد میشود، اما معمولاً پناهجوها بیشتر سختی میکشند. یک پناهجو، عمدتاً مجبور است کشور خود را به دلیل جنگ یا خطر امنیت جانی ترک کند. او به دلیل مشکلاتش، مجبور است سریعتر زندگی قبلی خود را رها کند و زمان کمی به جهت تصمیمگیری برای خروج از کشورش و آماده شدن برای رفتن دارد. همچنین او ممکن است امکان وداع با آشنایان و اعضای خانواده را هم از دست بدهد. چنین شخصی، هم در کشور خود با سختیهایی مواجه میشود و هم طی سفر به کشور مقصد، سختیهایی را متحمل میشود. پروسه سفر غیرقانونی که معمولاً با خطر همراه است و زندگی در کمپها، باعث میشود که آنها به سختی بتوانند احساساتشان را بروز دهند و مجبور به مخفی کردن احساسات شوند. از نظر آنها، مخفی کردن احساسات منجر به راحتتر کنار آمدن با مشکلات میشوند.
مهاجرانی که به طور قانونی از وطن خود خارج میشوند، خروج برنامهریزی شده دارند. آنها برای تحصیل، کار و درمان و با هدف ساخت زندگی بهتر برای خود یا خانوادهشان، به کشور دیگری نقل مکان کنند. این شخص هم با اینکه معمولاً زمان و فرصت کافی برای برنامهریزی، ترتیب دادن کارها و خداحافظی با عزیزانشان را دارد، ممکن است در اثر مهاجرت تجربیات آسیبزا داشته باشد.
تأثیرات مشکلات سلامت روان پس از مهاجرت
بعد از اینکه شخص با دشواری و با انجام همه اقدامات لازم از کشور خودش خارج شد و مهاجرت را با موفقیت به پایان رساند، وارد دوران پسامهاجرت میشود و اینجاست که سلامت روان او، ممکن است به خطر بیفتد. در نتیجه مختل شدن سلامت روحی و روانی، وی احتمالاً نشانههای زیر را بروز دهد:
- فراموش کردن برخی از امور
- تمرکز نداشتن روی کار و تحصیل
- گریزان بودن از اجتماع
- تغییرات منفی بر خلق و خو
- اختلال خواب
- پُرخوری یا کمخوری
- خستگی مداوم و زیاد
- غمگین بودن
- انگیزه نداشتن
- منفیبافی
- کمبود انرژی
- عصبانیت بیش از حد
راههایی برای غلبه بر مشکلات سلامت روان ناشی از مهاجرت
مشکلاتی که برای سلامت روان مهاجران رخ میدهد، عمدتاً به دلیل تفاوتهای زبانی و فرهنگی است. البته از نقش دوری از اعضای خانواده، دوستان و آشنایان هم نمیتوان غافل شد. برای اینکه مشکلات سلامت روان را بتوان برطرف کرد، راههای زیر را توصیه میکنیم:
- فرهنگ و زبان کشور جدید را بیاموزید
اطلاع داشتن درباره کشوری که به آن میروید و فرهنگش، سبب میشود که شوک فرهنگی را کمتر تجربه کنید. همچنین حتماً با زبان کشوری که به آن مهاجرت میکنید، آشنا شوید؛ حتی اگر فقط در سطح پایه باشد. این یادگیریها، سبب میشود شما احساس نزدیکی به کشور جدید کرده و بهتر با مردم ارتباط برقرار کنید.
- نوشتن
برای ثبت بهتر خاطرات خوب و ویژگیهای مثبت زندگی جدیدتان، یک دفتر خاطرات بردارید و تمامی رویدادها را در آن بنویسید. هر روز، جملههای انگیزشی و الهامبخش بنویسید تا توان ادامه مسیر با قدرت بیشتر را به دست آورید.
- وسایل مورد علاقه خود را با خود ببرید
با به همراه داشتن وسیلههای مورد علاقهتان که اهمیت فرهنگی یا شخصی برایتان دارند، احساس آشنای وطن را با خود به محل اقامت جدید میبرید. اگر بار اول نمیتوانید همه این وسایل را ببرید، با هر بار بازگشت به وطن خود آنها را بردارید.
- به موزیکی که دوست دارید، گوش دهید
آرام کردن اعصاب پس از مهاجرت، باعث میشود مشکلات و بحرانها تأثیر بلندمدت بر شما نداشته باشند. برای این کار، حتماً گوش دادن به موسیقی موردعلاقهتان را امتحان کنید.
- سریعاً به فکر دوستیابی نیفتید
با اینکه تنهایی در مملکت غریب سخت است، اما لازم نیست عجلهای برای پیدا کردن دوست و فرار از تنهایی داشته باشید. اطلاعات کافی درباره فرهنگ دوستی در کشور مقصد کسب کنید و ارتباطات خود را قدم به قدم توسعه دهید تا درگیر وابستگی عاطفی نابالغانه نشوید و آسیب نبینید.
- برای آینده، برنامهریزی کنید
بعد از ترک وطن هرچه بیشتر به وقایع گذشته فکر کنید، بیشتر در گرداب مشکلات روحی فرو میروید. به جای این کار، شروع کنید به برنامهریزی برای زندگی پیش رو. این مسئله، کمک میکند تا شدت دلتنگی و غم را کاهش دهید.
- قدردان زحمات خود باشید
شما پستیها و بلندیهای زیادی را پشت سر گذاشتهاید تا با موفقیت مهاجرت کنید. پس هر چند وقت یکبار این زحمتها را به یاد بیاورید و از خودتان بابت آنها تشکر کنید. بدین ترتیب، افکار و انرژی منفی را از خورد دور میکنید و اعتماد به نفس شما بالا میرود.
- با همزبانان خود دوست شوید
سعی کنید چند دوست پیدا کنید که به زبان شما صحبت میکنند تا با شرایط جدید کنار بیایید و سازگار شوید. با این حال، تعادل را در پیدا کردن دوست از بین افراد با فرهنگ مشابه فرهنگ خودتان و دیگر فرهنگها حفظ کنید. روابط دوستانه خود را به افراد با ملیت خود محدود نکنید.
- چند مکان جذاب و زیبا را برای وقتگذرانی انتخاب کنید
هر شخصی در هر جای دنیا، نیاز به تفریح و گذران اوقات فراغت دارد. پس از مهاجرت، حتماً سعی کنید یک مرکز خرید یا یک مکان تفریحی در نزدیک محل زندگی یا محل کار خود پیدا کنید. این مسئله، سبب میشود احساس تعلق خاطر کافی به فضای جدید داشته باشید و شروع به شناخت افرادی کنید که به آن مکانها میآیند.
- ریسمان خود را با وطنتان قطع نکنید
برای برقراری تماس تلفنی با خانواده یا دوستان، نیاز به موضوع مهمی ندارید. با استفاده از تماسهای ویدیویی، رویدادهای روزمره زندگی خود را به اشتراک بگذارید و ارتباط موثر داشته باشید.
- بدن سالم داشته باشید
به یک باشگاه بدنسازی در نزدیک خانه یا محل کار خود بروید و ورزش کنید تا مانع از بروز افسردگی شوید. اگر وقت برای ورزش در باشگاه ندارید، سعی کنید همه یا بخشی از مسیر رسیدن به محل تحصیل یا کار را پیاده بروید و یا به صورت آنلاین، در منزلتان ورزش کنید. رژیم غذایی سالم داشته باشید و در زمان بروز مشکلات روحی، از خوردن غذاهای ناسالم و پُرخوری یا کم خوری پرهیز کنید.
- به سلامت ذهن خود اهمیت دهید
داوطلبانه در یک مرکز آموزشی یا اجتماعی فعالیت کنید، با دیگران پیادهروی کنید، مسافرت و کمپینگ با دیگران را امتحان کنید و با یک روانشناس مشورت کنید. این کارها، باعث سالم ماندن ذهن شما میشوند.
- صبور باشید
مهاجرت، تغییرات زیادی در زندگی شما ایجاد میکند. گرچه شما زمان زیادی برای سازگاری با این تغییرات نیاز دارید، اما یادتان باشد که غم و اضطراب را نباید به زندگی خود راه دهید. اگر با این معضلات روبرو شدید، برای یافتن راهحل تلاش کنید.
- از یک متخصص سلامت روان کمک بگیرید
درست است که گفتیم سازگاری با شرایط زندگی در کشور جدید دشوار است، اما این روند نباید خیلی طولانی شود. اگر حدود شش ماه از مهاجرتتان گذشته و هنوز نتوانستهاید به خوبی با شرایط جدید کنار بیایید و اختلالاتی در خلق و خو، تغذیه، خواب و میزان تمرکز شما بر امور مختلف ایجاد شده، دیگر نباید دست روی دست بگذارید؛ چون اختلالات روحی و روانی، باعث میشوند شما انرژی و توانایی سازگاری با شرایط جدید را نداشته باشید. وقتش رسیده که از یک روانشناس کمک بگیرید تا به درک کافی از این مشکلات و موانع رسیده و بتوانید آنها را حل کنید.
جمعبندی
فردی که تصمیم به مهاجرت میگیرد، ریسکپذیر و جسور است. به همین دلیل، رنج همه چیز را به جان میخرد و ترک دیار میکند. طبیعی است که در این راه، دچار مشکلات و بحرانهای روحی و روانی شود. اگر شما یک مهاجر با چنین معضلاتی هستید و یا شخصی از نزدیکانتان چنین معضلاتی دارد، بدانید که تعلل در پیدا کردن راهحل برای این مشکلها جایز نیست؛ چون این معضلات، منجر به بروز مشکلات حاد در زندگی میشود. پس همین حالا اقدام به رزرو وقت مشاوره از درمانگران مجرب کلینیک روانشناسی و روانپزشکی نیک مایند کنید. توجه داشته باشید که امکان مشاوره آنلاین هم از سوی کلینیک برای شما فراهم شده و پس از مهاجرت هم میتوانید جلساتتان را با درمانگر خود ادامه دهید.