کلینیک روانشناسی نیک مایند

شکست عاطفی و راهکارهای کنار آمدن با آن

شکست عاطفی و راهکارهای کنار آمدن با آن چگونه است؟ پایان یک رابطه عاطفی که ضررهایش بیشتر از نفع‌هایش شده، کار خوبی است؛ اما با دشواری‌هایی نیز همراه است. وقتی یک رابطه به پایان می‌رسد، بسیاری از افراد ناامید شده و اندوه و احساس شکست را تجربه می‌کنند. بهبودی این افراد، ممکن است زمان زیادی ببرد گاهی نیاز است از فرد متخصص کمک بگیرند. شخصی که به تازگی از چنگال اسارت رابطه‌ای نادرست خلاص شده و در حال طی کردن پروسه بعد از جدایی است، برای کمک به خودش باید کارهایی انجام دهد تا ادامه مسیر برایش آسان شده و شادی دوباره قدم به زندگی او بگذارد. در این مطلب، ما چند مقوله را برای این اشخاص شرح می‌دهیم: شکست عاطفی، راهکارهای کنار آمدن با آن، دلایل سخت بودن پروسه کنار آمدن با آن، خودمراقبتی و درس‌هایی که شکست عاطفی به افراد می دهد. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان در حال طی کردن این دوره هستید، با ما همراه باشید تا اطلاعات کافی کسب کنید.

دلیل سخت بودن شکست عاطفی  

شکست عاطفی، می‌تواند یکی از استرس‌آورترین و احساسی‌ترین تجربیات زندگی باشد. دلیل جدایی دو نفر هرچه که باشد، کل دنیای آن‌ها را زیر و رو کرده و انواع احساسات دردناک و ناراحت‌کننده را برایشان به وجود آورد. 

وقتی بین دو نفر جدایی اتفاق می‌افتد، فقط رابطه‌شان نیست که تمام می‌شود؛ هر امید، رویا و برنامه‌ای که آن‌ها با یکدیگر برای آینده‌شان در نظر گرفته بودند، نیست و نابود می‌گردد. این تغییر بزرگ در زندگی آنان، بسیار عذاب‌آور است.

شکست عاطفی

نکاتی برای نحوه کنار آمدن با شکست عاطفی

احتمال این وجود دارد که بین دو نفر که قرار بود شریک زندگی یکدیگر باشند، جدایی بیفتد و آن‌ها دچار شکست عاطفی شوند. وقتی این دو نفر استرس طلاق یا جدایی را تجربه می‌کنند، عادت‌های سالم زندگی‌شان جای خود را به عادت‌های بد می‌دهند. مثلاً ممکن است آن‌ها از خوردن غذا اجتناب کنند و یا به مصرف غذاهای ناسالم بپردازند. همچنین امکان این وجود دارد که این دو، از انجام فعالیت بدنی دوری کنند و خوابشان کم شود. نشستن و غصه خوردن در این مواقع، دردی را دوا نمی‌کند. اشخاص آسیب‌دیده‌ای که بعد از جدایی قصد دارند تغییر در زندگی‌شان ایجاد کنند و زندگی را به مسیر خوبی ببرند، باید از این کارها گریزان باشند و در درازمدت، سبک زندگی سالمی را انتخاب نمایند؛ در غیر این صورت تمام زحمت‌هایی که می‌خواهد بکشند تا پیشرفت خوبی داشته باشند، باد هوا خواهند شد و به هدر خواهند رفت. آن‌ها باید نهایت تلاش خود را کنند که از این مرحله گذر کنند. روی سخن ما، با خود شما به عنوان یک فرد آسیب‌دیده و یا شخص نزدیک به فرد شکست‌خورده عاطفی است. رعایت نکته‌های زیر، برای گذران این دوران سخت مفید است:

شکست عاطفی

احساسات نباید سرکوب شوند

فردی که دچار شکست عاطفی می‌شود، احتمالاً احساسات متناقض زیادی را تجربه خواهد کرد. نادیده گرفتن یا سرکوب این احساسات، روند کنار آمدن با این مشکل را سخت‌تر و طولانی‌تر می‌کند. پس شخص باید به خود اجازه تجربه این حس‌های موقتی و زودگذر را بدهد.

باید از فرد، حمایت کافی به عمل آید

دوستان، اطرافیان و خانواده شخص آسیب‌دیده، باید حامی او باشند. ارتباط او با دیگران، موجب می‌شود که او کمتر احساس تنهایی کند و رفته‌رفته در اجتماع حضور بیشتری داشته باشد. اولویت این فرد، باید وقت گذراندن با آن‌هایی باشد که برایش ارزش قائل هستند و او را درک می‌کنند. ارتباط با افرادی که حمایتگر نیستند، باید به حداقل برسد؛ حتی اگر به قیمت از دست دادن دوستی‎های چند ساله باشد. فرد شکست‌خورده از نظر عاطفی با عضویت در انجمن‌های مرتبط با مشکل خود و دوست شدن با اشخاصی که درک بهتری از اوضاع او دارند، قدم بزرگی در منزوی نشدن خود برمی‌دارد. 

هدف، ادامه دادن مسیر زندگی است

بالاتر گفتیم که تجربه احساسات ناخوشایند و بروز دادن آن‌ها، برای بهبود حال روحی فرد شکست‌خورده به لحاظ عاطفی مهم است؛ اما او نباید طوری درگیر این افکار و حس‌های منفی شود که انرژی‌اش تحلیل رفته و ادامه مسیر زندگی برایش سخت شود.

باید به آینده امید داشت

فردی که در روابط عاطفی ناکام مانده و دچار شکست شده، باید بداند که در آینده دور یا نزدیک فرصت‌های زیادی پیش روی اوست؛ فرصت‌هایی که حالا حتی فکرش را هم نمی‌تواند کند.

باید به عملکرد کلی دقت شود

فردی که شکست عاطفی را پشت سر می‌گذارد، باید به عملکردش توجه داشته باشد. طی کردن این پروسه، نباید او را از کار و زندگی بیندازد. 

خودمراقبتی، یکی از اولویت‌هاست

مراقبت از جسم و روح در این برهه زمانی حساس، موجبات بهتر شدن اوضاع اشخاص را فراهم می‌کند. آن‌ها باید انجام امور آرامش‌بخش را در برنامه روزانه خود داشته باشند. 

چگونه بعد از شکست عاطفی از خود مراقبت کنیم؟

انجام برخی کارها مثل مدیتیشن، یوگا، نوشتن وقایع روزانه، گوش دادن به موسیقی، پیاده‌روی و هر کاری که به نظر آرامش را به ارمغان می‌آورد، برای بهبود اوضاع فرد مبتلا به شکست عاطفی مفید واقع می‌شود. به جز این‌ها، رعایت نکات زیر هم ضرورت دارد:

توانایی «نه» گفتن

خواسته‌های افراد شکست‌خورده، روز به روز و گاهی حتی در لحظه تغییر می‌کنند و لازم است که توجه به آن‌ها را در اولویت قرار داد. هر چیزی که خارج از محدوده خواسته‌های این اشخاص است، باید رد شده و به آن «نه» گفته شود.

پذیرفتن نوسان احساسات 

بهبودی پس از جدایی، یک روند ثابت نیست و فرد در حس‌های خود، با نوسان مواجه می‌شود. او در مسیر صاف و همواری گام نخواهد گذاشت؛ اما با گذشت زمان، احساس بهتر شدن می‌کند.

یافتن روال جدید زندگی

زندگی ساختاریافته و بر پایه نظم، همان چیزی است که فرد شکست‌خورده به لحاظ عاطفی نیاز دارد و به او آرامش می‌دهد. پس وی باید روال جدیدی را در زندگی پیش بگیرد و از ادامه حرکت بازنایستد.

صبر داشتن

بعد از شکست عاطفی و شروع فرآیند بهبود، ممکن است هیجان بر افراد غالب شود و بخواهند با همین میزان هیجان تصمیم‌گیری کنند. توصیه ما به آن‌ها، صبر پیشه کردن و با حوصله گام برداشتن است.

توجه به سلامت جسم و روح

فردی که به تازگی از شریک عاطفی‌اش جدا شده، برای تحمل غم و اندوهش ممکن است سلامتش را به خطر بیندازد. مثلاً امکان دارد روی به مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی بیاورد. روانشناسان و پزشکان، این اشخاص را از انجام این کارها منع می‌کنند و به آن‌ها توصیه می‌کنند که روش‌های بهتری را برای کنار آمدن با غم خود انتخاب کنند مانند خواب کافی، تغذیه سالم، وقت گذراندن با عزیزان و فعالیت بدنی.

رفتن به سراغ علایق جدید

ترس از پیدا کردن علاقه‌های جدید، باعث می‌شود که فرد شکست خورده به لحاظ عاطفی درجا بزند و نتواند به درستی مسیر بهبودی پس از جدایی را طی کند.

 محدود کردن استفاده از شبکه‌های اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی، به خودی خود بد نیستند؛ اما شخصی که به تازگی از شریک زندگی عاطفی‌اش جدا شده، احتمال دارد با دیدن تصاویر یا مطالبی خاص یاد او بیفتد و یا نشانه‌هایی از او را در فضاهای مجازی ببیند. پس بهتر است این شخص برای بهبود خودش هم که شده، مدتی خط قرمز روی استفاده از این برنامه‌های ارتباط جمعی بِکشد.

شکست عاطفی

درس‌هایی که باید از جدایی و شکست عاطفی آموخت.

جدا شدن از شریک زندگی و تجربه تلخ شکست عاطفی اگرچه دشوار و ناراحت‌کننده است، اما به افراد فرصتی برای رشد و یادگیری می‌دهد. آن‌ها در ابتدا چیزی جز پوچی و اندوه را تجربه نمی‌کنند، اما این بدان معنا نیست که دیگر همیشه همین آش و همین کاسه است و چیزی تغییر نخواهد کرد. این دوره، به منزله فرصتی برای استراحت است و مجالی برای کاشت بذرهای جدیدی که ثمره‌شان رشد شخص است. فرد آسیب‌دیده‌ای که از این آزمون دشوار موفق بیرون می‌آید، خود را بهتر می‌شناسد و قوی‌تر و داناتر خواهد شد.

مهم است که در این مقطع از زندگی، شخص با خود صادق باشد و خودش یا فرد دیگری را برای اتفاقات رخ داده سرزنش نکند. به جای فکر کردن به کارهای اشتباه گذشته و غصه خوردن، این فرد باید سعی کند بفهمد نقاط ضعف و قوت زندگی گذشته‌اش چه بوده است. او باید رفتارهای قبلی خود را کاملاً بررسی کند و بفهمد چه خطاهایی از او سر زده است. برای پذیرفتن کامل جدایی و شکست عاطفی، شخص باید اتفاقی که رخ داده و نقش خود در آن را بفهمد و قبول کند. اینگونه است که می‌تواند ضعف‌ها را برطرف کرده و رفتارهای اشتباه را اصلاح کند. همچنین قادر به تقویت رفتارهای خوب و نقاط قوت زندگی‌اش و درس گرفتن از اشتباهات خود خواهد بود و در آینده، دیگر این اشتباه‌ها را تکرار نخواهد کرد.

شکست عاطفی

سخن پایانی

با اینکه جدایی فرصتی است برای ارزیابی مجدد زندگی و یادگیری شخص در مورد خودش و روابطش، اما سختی‌هایی در این مسیر برای او وجود دارد. در این مسیر دشوار، فقط حمایت دوستان و اعضای خانواده از این فرد کافی نیست و آن‌ها به تنهایی نمی‌توانند به شخص آسیب‌دیده کمک کنند. ممکن است این فرد نیاز به دریافت کمک پزشکی داشته باشد تا بتواند مشکلات مربوط به سلامت بدنش را از بین ببرد و مهمتر از این‌ها، توجه به سلامت روان است. پس کمک گرفتن از افراد متخصص در حوزه سلامت روان هم برای عبور از سختی‌ها و بحران‌های پس از شکست عاطفی مفید است. کلینیک تخصصی روانشناسی نیک‌مایند با داشتن متخصصان و روانشناسان خبره، آماده کمک به عزیزانی است که پروسه سخت مقابله با عوارض روحی و روانی شکست عاطفی را می‌خواهند آغاز کنند.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها